• יו"ר: פרופ' איריס ברשק
  • מזכיר האיגוד: ד"ר צחי נוימן
  • גזברית: ד"ר יהודית קראוס
  • חברי ועד: פרופ' דב הרשקוביץ, ד"ר חנניה ואקנין, ד"ר ליאת אפל שריד, ד"ר עדי יוסיפוביץ
פיברוזיס

פיברוזיס כבדי עקב אי ספיקת לב ימנית: האם שיטת הדירוג החדשה תואמת לממצאים פתולוגים וקליניים?

במחקר זה תיקוף פתולוגי של שיטת הדירוג החדשה (0-4) עבור פיברוזיס כבדי שנובע מאי ספיקת לב ימנית

אי ספיקת לב (צילום: אילוסטרציה)

פתולוגיות כבדיות הנובעות מגודש הינן סיבוך של אי ספיקת לב ימנית ולחץ ימני מוגבר כרוני. ממצאים היסטולוגיים כוללים הרחבה סינוסויודלית, אטרופיה של צנטרולובולרית ופיברוזיס. החוקרים ביצעו 38 ביופסיות כבד ובנוסף אימונו-היסטוכימיה של סינתזת גלוטמין.

במחקר נמצא שאובדן תגובתיות חיסונית באזורים המרכזיים של האונה תאם לעלייה בדרגת הפיברוזיס במדד (P<0.01). כמו כן, ההתאמה בקביעת הדירוג בין מספר בודקים שהתבססו על צביעת Masson trichome לפיברוזיס כבדי הייתה בתחילה טובה (Fleiss κ=0.28, יweighted concordance coefficient=0.60) ואף השתפרה משמעותית (κ=0.40, weighted concordance coefficient=0.66) לאחר שבוצעו מספר תרגולים בעזרת מיקרוסקופ רב-משתתפים והכללה של אימונו-היסטוכימיה של סינתזת גלוטמין.

בנוסף, נמצא שבממוצע דירוג הפיברוזיס הכבדי הראה קורלציה עם לחץ עליה ימין מוגבר, חומרה של הרחבת עליה ימין, הרחבת חדר ימין, רמות סרום מוגברות של אלנין-אמינוטרנספרס, ספירת טסיות, זמן פרוטרומבין והמודל לדירוג מחלת כבד בשלב סופני.

החוקרים הסיקו שמערכת הדירוג לפיברוזיס כבדי עקב אי ספיקת לב ימנית מספקת תוצאות דומות בקרב פתולוגים שונים ומראה קורלציה עם ממצאים קליניים ומעבדתיים שמהווים סמנים לפתולוגיות כבד שנובעת מגודש.

מקור: 

Bosch, D.E.,et al. (2019) The American Journal of Surgical Pathology. 43(6), 766

נושאים קשורים:  פיברוזיס,  אי-ספיקה ימנית,  גודש,  צירוזיס,  אימונו-היסטוכימיה,  ביופסיה,  מחקרים
תגובות